در پی شیوع ویروس کرونا، اهالی موسیقی از اولین صنفهایی بودند که فعالیتهایشان متوقف شد. لغو کنسرتها و همچنین تعطیلی آموزشگاههای موسیقی معیشت بسیاری از هنرمندان را تحتِ تاثیر قرار داد. «موسیقی ما» در گفتوگو با «حمیدرضا نوربخش» مدیرعامل خانه موسیقی و عضو هیئت مدیره صندوق اعتباری هنر، دغدغهی این روزهای اهالی موسیقی را بررسی کرده است.
پرداخت حق بیمه هنرمندان توسط صندوق اعتباری هنر
نوربخش دربارهی فعالیتهای حمایتی از اهالی موسیقی میگوید: «همانطور که پیش از این اعلام کردم، از اسفندماه که شیوع ویروس کرونا شدت گرفت و مانع فعالیتهای هنری شد، ما پیگیر این مساله بودیم و جلساتی را برگزار کردیم. در همین راستا، با صندوق اعتباری هنر که متولی بحث بیمهی هنرمندان است نیز صحبت کردیم و قرار شد حق بیمهی سه ماههی بهار هنرمندان از جمله هنرمندان موسیقی فعلاً از طرف صندوق پرداخت شود. در واقع فکر کردیم این کمک مختصر، میتواند اندکی از بار مالی هنرمندان را کم و یکی از دغدغههای آنان را مرتفع کند.»
پیگیری جبران خسارت وارده به هنرمندان موسیقی
مدیرعامل خانهی موسیقی تاکید میکند که مساله به همینجا ختم نشده و پیگیریهای دیگری هم در دست انجام است: «ما همچنان در حال تلاش هستیم تا برای جبران ضرر و زیانهایی که به همهی فعالان موسیقی به آن دچار شدهاند، هم در بخش فعالیتهای هنری نظیر کنسرت و هم فعالیتهای آموزشی موسیقی، اقداماتی انجام شود. به همین خاطر مشغول تهیهی یک برآورد از ضررهای بهوجود آمده هستیم تا از طریق وزارت ارشاد به دولت ارائه دهیم. انشاالله از طریق وام بدون بهره یا کمکهای بلاعوض به اهالی موسیقی کمک شود.»
«حمیدرضا نوربخش» بیش از هرچیز به آن دسته از کسانی که عمدهی فعالیتهایشان از طریق آموزش انجام میشود، اشاره دارد و میگوید: «خیل عظیمی از هنرمندان موسیقی در بخش آموزش مشغول هستند و امرار معاششان از این طریق است و با تعطیلی آموزشگاههای موسیقی که به نظر میرسد مدت زمان دیگری نیز ادامه پیدا کند، هم صاحبان آموزشگاهها برای دایر نگاهداشتن آنجا و پرداخت اجارهبها و سایر هزینهها با مشکلاتی روبهرو هستند و هم کسانی که معیشتشان از طریق تدریس تامین میشده است. به همین خاطر گمان کردیم پس از حسابرسی دقیق، به وزارت ارشاد برآوردی دهیم تا بتوانند از طریق وامهای بدونبهره یا کمکهای بلاعوض بخشی از این مشکلات را مرتفع کنند.»
تلاش برای مجاب کردن دولت به کمک به اهالی موسیقی
او در پاسخ به این سوال که با توجه به کسری بودجهی عظیمی که خود دولت با آن مواجه است، آیا میتوان امیدوار به دریافت این کمکها بود یا نه، میگوید: «به هر حال هماکنون دولت در بخشهای مختلف در حال کمک است و این کمک باید به هنرمندان هم صورت بگیرد. در این بخش هم انشاالله با تدوین یک برنامه دولت را مجاب خواهیم کرد تا بخشی از این ضرر و زیانها را جبران کند و البته امیدوار هستیم تا به زودی این بیماری کنترل و فعالیتها بار دیگر از سر گرفته شود؛ هرچند نمیتوان این مساله را نادیده گرفت که تبعات این مساله تا مدتها باقی میماند و در زندگی هنرمندان تاثیر میگذارد.»
حضور پررنگ موسیقی در زندگی مردم
مدیرعامل خانهی موسیقی همچنین تاکید میکند: «بیش از 90 درصد جامعهی موسیقی همواره با حداقل معیشت گذران زندگی میکنند و پیشآمدن مسائل اینچنینی مشکل را مضاعف میکند. در چنین شرایطی مسؤولان دولتی همانطور که برای بخشهای کارگری و خدماتی بستههایی را تصویب و اعلام میکنند، باید به این نکته توجه داشته باشند که جامعهی هنری هم استحقاق آن را دارد که از آن بهرهمند باشد؛ بهخصوص آنکه جامعهی هنری از شریفترین و خدمتگذارترین بخشهای جامعهی ماست.»
او توجه به این بخش را از این منظر ضروری میداند که میگوید: «جامعهی موسیقی نشان داد در بحرانهای مثل اتفاقی که در آن به سر میبریم؛ تا چه اندازه میتواند موثر باشد و به مردم امید بدهد. کمتر هنری چون موسیقی در زندگی مردم نقش دارد و تا این اندازه ساری و جاری است.»
او توجه به هنرمندان موسیقی نواحی را که در زمانهای عادی هم کمبرخوردارترین قشر موسیقی و در عین حال اصیلترین و ریشهدارترین بخش را نیز یک ضرورت میداند.
بیمه بیکاری
اما «حمیدرضا نوربخش» دریافت بیمهی بیکاری را امری پیچیده میداند: «ما نزدیک دو سال است که در قالب کارگروههای مختلف پیگیر این مساله بودیم و جلسات متعددی با مسوؤلان سازمان تامین اجتماعی، وزارت کار و وزارت ارشاد داشتهایم و هماکنون نیز به راهکارهایی در این میان رسیدهایم؛ اما دریافت بیمهی بیکاری قوانینی دارد که نمیتوانیم به سادگی به آن دست پیدا کنیم. در واقع این بخش نیاز به کارگاه، کارفرما و سایر پیچیدگیها است؛ با این وجود فکر میکنم باید از تمام راهها و ساز و کارها کمک گرفت تا مشکلات هنرمندان در کوتاهترین زمان مرتفع شود.»
نویسنده : سما بابایی
منبع: موسیقی ما