تشتنوازی، میراث مادران مازندرانی
سومین جشنواره موسیقی بومی البرزنشینان لیلم از ابتدای مردادماه در ساری شروع شده و در دومین روز از برگزاری جشنواره شاهد رقابت بین نوازندگان دوتار، تشت و منظومهخوانان بودیم. در این گزارش با سه هنرمند تشتنواز گفتوگو کردیم.
مکرمه صائمی یکی از تشتنوازان حاضر در جشنواره لیلم است، 60 سال دارد و خانهدار است و تشتنوازی را از مادر خود آموخته است. وقتی از میزان علاقه مردم به تشتنوازی از او پرسیدیم پاسخ داد«مردم به این ساز علاقه دارند و چه کسی است که ساز محلی خود را دوست نداشته باشد، آنچه میراث کهن است باقی میماند و پایمال نمیشود و تشتنوازی هم سنتی از گذشته است».
وی علاقه دارد تشتنوازی را به دیگران هم آموزش دهد همچنان که خود از مادرش آموخته و به فرزندان خود هم منتقل کرده است.
منیژه عبدی از روستای سرکام ساری در این جشنواره شرکت کرده و سال قبل هم از شرکتکنندگان در جشنواره لیلم بود. او هم خانهدار است و تشتنوازی را از مادر به ارث برده است. میگوید در گذشته در جشنها و شادیها تشتنوازی میکردند و امروز هم این شیوه شادی مازندرانی، علاقهمندان خود را دارد.
از روستای پرکوه، فاطمه اسلامی به جشنواره لیلم آمده تا هنر زنان این خطه را در جشنواره به نمایش بگذارد. نخستین بار است در جشنواره شرکت میکند. در جشنها با لباس محلی حضور یافته و تشتنوازی میکند و از علاقه مردم سخن میگوید که به تشتنوازی مشتاق هستند.
این تشتنواز علاقهمند است جشنوارههای موسیقی بیشتری برگزار شود و به ویژه فضایی فراهم شود تا جوانان بتوانند فرهنگ و هنر مازندرانی را زنده نگه دارند.
جشنواره لیلم تا پنجم مردادماه در ساری، بهشهر، رامسر، بابلسر، چالوس و سمنان ادامه دارد.